Hoppa till innehåll

BK i Sverige

Organisation

Föreningen: 
Brahma Kumaris är i Sverige registrerad som ideell förening sedan 1991.

Styrelse
Varje: år väljs en styrelse som har ansvar för att föreningens arbete utförs i enlighet med föreningens syfte, som återges i stadgarna.

Organisationsnummer: 
802015-5324

Bank: 
Nordea
PlusGiro 49 95 98-1
Bankgiro: 5860-7516

AdobeStock_106816376

Historia

1981 såddes första fröet till Brahma Kumaris verksamhet i Norden. En liten skara entusiaster började samlas hemma hos ett ung par i Fisksätra för att meditera och studera andlig kunskap från Indien. Ami från Finland och Javier från Spanien hade mött BK i Australien och ville nu dela med sig av kunskapen och uppleva den positiva kraften i att meditera i grupp.

1983 I Stuvsta rustades ett rivningsfärdigt hus upp. Där hölls kurser och program med en bred variation, som engagerade många människor. Stora ledare inom BK, såsom Dadi Janki, Syster Jayanti och Jagdish Chander, kom dit på besök. Ett center öppnades i Uppsala för att bara ett år senare flytta till Köpenhamn, genom vilket BK introducerades i Danmark.

1985 Under ett par år huserade Brahma Kumaris i en villa i Enskede.

1987 Verksamheten flyttade igen, nu till en butikslokal i Björkhagen.

I den knarriga lilla lokalen med väggar av papp skedde stordåd. Kurser, program, teater, underhållning och besök av Dadi Prakashmani, då internationell chef för BK. Med Brian Bacon höll vi program inom försvaret och affärsvärlden och vi lärde känna PeÅ Schörling från Berga Örlogsskolor. PeÅ öppnade dörren till andlighet för många under kommande år.

1993 blev lokalen för trång och beslutet att flytta sammanträffade med effekterna av byggkraschen. Många lokaler stod tomma i stan. Vi fann lokaler på Styrmansgatan, intill Strandvägen. Antalet kursdeltagare ökade drastiskt och trots ökat utrymme, fick vi fördubbla antalet kurser för att klara trycket. Det tycktes ha ett tydligt samband med den ekonomiska krisen.

1994 invigdes det nya centret på Styrmansgatan av Dadi Janki, Syster Jayanti och Brian Bacon.

Self Managing Leadership blev en hit och hölls regelbundet på Styrmansgatan och i organisationer som Försvarsmakten, IHM Business School och senare på HageGården Musikcenter i Värmland.

1997 skedde Anthony Stranos första besök i Sverige, det visade sig bli många fler. De innehöll föreläsningar, dialoger, möten, retreater för vetenskapsmän och gemensamma retreater för Skandinavien.

2000 öppnades center i Högdalen.

2001-2005 drevs center i Västra Frölunda utanför Göteborg.

2004 på annandag jul förlorade vi PeÅ Schörling i tsunamin i Thailand.

2005-2008 gav vi ut flera böcker av Anthony Strano på svenska. Vi arrangerade kreativa konsertprogram på Musikmuseet med olika gästartister.

2012 öppnades center i Stora Vika, Nynäshamn.

2015 lämnade vi lokalen på Styrmansgatan, den skulle säljas som bostäder. En spännande period av förändring inleddes. Vi håller nu programverksamhet inhyrd på olika ställen på stan, samarbetar på nya sätt och får nya idéer. Vi söker nya lokaler, men marknaden är tuff. Vi ges tillfälle till reflektion och att tänka i nya banor. Meditationer, kursen i Raja Yoga meditation, föreläsningar och dialoger av olika slag hålls regelbundet året runt.

I samarbete med våra center i Norden har vi under många år erbjudit en meditationsretreat på Global Retreat Centre utanför Oxford, England.

Meditationer för personal inom Regeringskansliet och Riksdagen erbjuds regelbundet sedan 1999.

Vi går online!
För att ta hand om oss själva och andra stänger centren tills vidare. Vi öppnar istället vår verksamhet online, där vi kommer att erbjuda både meditationer och kurser!
Program kommer successivt att läggas upp på kalendern.

YouTube
Vägledande meditationer, musik och föreläsningar läggs nu upp på vår Youtube kanal.

Coronavirus (COVID-19)